Uttalande om Kur´an bränning i Malmö

Uttalande om Kur´an bränning i Malmö

Malmö 2020-08-24

Polisen i Malmö
Polismyndigheten i Sverige
Malmö kommun

Partiledaren för det danska partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, avser att tillsammans med konstnären Dan Park genomföra ett högerextremt arrangemang i Malmö fredagen den 28 augusti. Ett höger extremistiskt arrangemang vars syfte är att så hat i samhället, håna och provocera genom att bränna Koranen utanför en moské i Rosengård samtidigt som det steks fläsk.

Sverige är ett fantastiskt land med sina lagar om religions- och åsiktsfrihet. Vi svenska muslimer är
präglade och tacksamma för denna frihet och uppskattar de insatserna som utförs och förebyggs av den svenska polisen för att yttrandefriheten ska fungera. Vi och våra sammanslutningar är samtidigt angelägna om att alla ska kunna känna trygghet och säkerhet i vårt hemland Sverige. Vi vill medverka till att Sverige är en symbol för tolerans, social sammanhållning och trygghet.

Att bränna religiösa symboler och andra böcker har genom historien varit uttryck för hat och intolerans. För många kristna är Bibeln en helig skrift, ja rent ut av Guds ord. Att bränna Bibeln, Torah eller Koranen är inte ett uttryck för yttrandefrihet eller demokrati. Det planerade brännandet av Koranen är ett uttryck för rent rasistiskt hat och inget annat. Allt för att förnedra och förödmjuka oss muslimer som grupp. Denna hets mot folkgrupp borde inte tillåtas!

Som svenska muslimer och medborgare är vi stolta över den frihet som garanteras oss av den svenska konstitutionen som ger oss frihet att tro på vad vi vill utan att någon öppet attackerar och medvetet förnedrar våra religiösa övertygelser och känslor.

Vi kommer från vår sida att uppmana alla muslimer att inte gå till platsen för denna provokation då den ska genomföras. Vi vill absolut inte ha våld i vår stad och ska göra vårt yttersta för att undvika det.
Vi ifrågasätter starkt att brännandet av böcker verkligen kan vara en del av mötes- och yttrandefriheten. Arrangemangets syfte är helt klart att skapa både otrygghet och vrede bland muslimer som grupp. Arrangemangets upplägg borde prövas juridiskt i likhet med frågan om det utgör hets mot folkgrupp. Denna skrivelse skall dessutom tolkas som en polisanmälan mot arrangemanget som varande hets mot folkgrupp.

För oss är Koranens budskap en uppmaning till en mänsklig värld, tolerans samt samarbete i
rättfärdighet och fromhet. Vi har sökt fred, frid och frihet i Sverige och i Malmö, hjälp oss nu mot dessa mörka och ondskefulla krafter! De hotar alla i vårt gemensamma och underbara Sverige och Malmö.

Vänligen
Muslimska församlingar i Malmö

1. Islamic Center i Malmö – Malmö Moskén
2. Skandinaviska WAKF i Sverige (WAKF)
3. Islamiska Förbundet i Malmö
4. Svenska fatwarådet
5. Muslimska Församling, Turkiska Församling
6. Svensk Afghansk Församling
7. Shia Muslimska Församlingen i Sverige
8. Bosniakiska Islamiska Föreningen
9. Minhaj-ul-Quran Int. Sweden
10. AlRasoul Kultur Förening
11. Islamiska Kultur Förening i Malmö
12. Huda förening
13. Al-Ayn Skåne (Almuntadar)
14. BNF-SVERIGE
15. Alhussein Turism kultur Förening
16. Libanesiska kulturföreningen i Malmö
17. Rosen förening
18. Darulathar förening